Понеделник - Петък от 10:00 до 13:00 и от 14:00 до 19:00 Обедна почивка: от 13:00 до 14:00 02/ 961 72 65; 0887 049 089
Търсене
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв

Сървър втора ръка - поглед от различен ъгъл

Какво представлява сървъра ( като хардуер ) и защо няма алтернатива с настолен компютър

В интернет има тонове информация, описваща подробно що е това сървър и неговата употреба. Тук ще погледнем сървърите от различен ъгъл и ще обясним, защо покупката на сървър  втора ръка е изключително смислен ход, дори и да можете да си позволите нов.
Сървъра и настолният компютър, са по същество сходни системи, като се различават в някои детайли, но както знаем, дяволът е в детайлите :).
И при  двата има дъно, процесор, памет, захранване , дискове и работят чрез операционна система. И приликите свършват дотук :).
Сървъра е машина, която е подложена на зверски натоварвания и работи в тежки условия.
Копчето за включване се използва като правило два пъти: при първоначално пускане и при спиране след няколко години години, когато машината се заменя с друга.
Тези компютърни гиганти по правило стоят в сървърни шкафове по няколко десетки, наблъскани като сардини един върху друг. А тези пък шкафове седят по много бройки в специални сървърни отделения, където работи сериозна климатична техника, която има трудната задача да охлажда десетките сървъри, бълващи неспирна топлина.
Тази жестока експолатация на сървъра, изисква адекватни хардуерни компоненти, които да издържат на натоварването.
Качеството на използваните материали и елементи е на наистина възможно най- високо ниво...по-нагоре е само техниката, използвана във военната и космическата индустрия.

Откакто съществува фирма Краш, не сме имали случай на развален употребяван сървър. Случва се изключително рядко да дефектира някое захранване и толкоз.
Като нов, един марков сървър, ъпгрейднат сериозно, с лекота надминава цената на нов лек автомобил от бюджетен клас. Затова покупката на употребяван сървър е изключително мъдър ход, който спестява огромни суми, като това не се отразява сериозно на крайната производителност.
Още като го погледнете, разбирате че това нещо си тежи на мястото, буквално и преносно.
И най- леките 1U сървъри тежат поне 15кг и то без дискове. Да не говорим за 2U или 3U, а пък 5U сървъра например има дръжки за носене от 4 души. Има и tower сървър, чиято тежина започва от поне 20кг.
Процесорите, работещи едновременно,  могат да бъдат от 1 до 4 броя, като затова е необходимо и монтиране на адекватни охладители, които да отвеждат голямото количество топлина, което неминуемо се произвежда при работа.
Затова и охладителната система на сървъра е на светлинно разтояние от тази при обикновеният компютър. Самите вентилатори са на практика вечни, въпреки че работят на в пъти по- високи обороти.
Процесорите се различават съществено като цокъл и размер от тези в настолните компютри и от някои в работните станции:

На снимката: Процесор за настолен компютър, процесор за работна станция и процесор за сървър / работна станция

Захранванията в сървърите са винаги две и са толкова технологично сложни, че няма начин да се ремонтира каквото и да е по тях. Като мощност варират сериозно от към 200w до над 2kw.
Ако едното се развали, другото поема захранването на сървъра и той-продължава работа без да спира.



Рам паметта, използвана в сървърите също е много различна от тази в настолните компютри, лаптопите или в работните станции  и по същество е доста по- скъпа от обикновената памет.
Тя, освен че е с корекция на грешките ( ECC ), е  буферирана и регистрирана.
Чипсета ( сърцето ) на сървъра е технологично чудо и позволява работа с огромна като обем памет, немислима за управление в обикновен компютър, преносим компютър или работна ( workstation ) станция.
Според приложението си, множество сървъри имат нужда от огромно количество памет и при някои може да достигне...24 TB, които са разположени в до 24 отделни цокъла.



Въпреки че има шкафове ( racks ) само за дискове, в някои сървъри може да се сложат до 32 диска. За тяхното управление се грижи контролер, който обикновено е външен ( на отделна платка ), но първична работа може да свърши и вграденият контролер.
Операционната система също е различна, която освен спецификата на приложението, позволява също ъпдейтване без рестартиране на системата.
Ето и моделите сървъри втора ръка, с които разполагаме в наличност.